FAQ
Aangezien wij hoofdzakelijk schoolgaande kinderen en jongeren behandelen, is het organisatorisch niet mogelijk om alle consultaties na de schooluren te laten plaatsvinden. Het plaatsen en verwijderen van de orthodontische apparatuur wordt altijd ingepland tijdens de schooluren. De patiënt krijgt hiervoor steeds een geldig afwezigheidsattest voor school of werk.
Vermits er aan en rond de beugel meer etensrestjes blijven kleven dan wanneer er geen beugel aanwezig is, is het ten stelligste aangeraden na elke maaltijd te poetsen. Tijdens school is dit niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk zeker 2 keer per dag zeer grondig te poetsen. Ook het gebruik van interdentaalborsteltjes voor het reinigen van de tanden onder de draad en tussen de tanden is nodig elke avond voor het slapen gaan. Ook het spoelen met een mondspoelmiddel wordt sterk aanbevolen na het poetsen voor het slapen gaan.
Dat mag zeker. Het soort tandenborstel heeft geen belang. Er bestaan speciale borstelkopjes voor elektrische tandenborstels ontwikkeld voor orthodontie-patiënten. Als de haartjes van je borstel niet meer mooi rechtop staan, is het tijd om je borstel te vervangen. Het moment van de plaatsing van de blokjes krijg je een poetssetje mee en wordt een goede mondhygiëne uitgebreid toegelicht.
Probeer hard en kleverig voedsel te vermijden want hierdoor kunnen je blokjes loskomen en de draden verbuigen. Dit kan de behandelduur verlengen. Beperk ook je frisdrankgebruik om glazuurbeschadigingen te voorkomen.
Als je wondjes krijgt in de mond, kan je deze best de kans geven om te helen, zeker in de nacht. Dit kan je doen door stukjes was (die je van ons mee krijgt na het plaatsen van de beugel) op de draad of blokjes te leggen die de meeste irritaties veroorzaken. Dep eerst het blokje of het uiteinde van de draad/het blokje droog met een watje en maak de was mals tussen je vingers, zodat deze beter blijft kleven. Voor elke maaltijd haal je best eerst de was weg, want de kans is groot dat deze bij het eten wordt ingeslikt.
De eerste dagen na het plaatsen van de apparatuur of nadat je op controle geweest bent, kunnen de tanden gevoelig zijn, vooral bij het eten. Dit is een reactie op de tandverplaatsing en komt vaak voor. Meestal duurt deze gevoeligheid slechts een 2-tal dagen. Indien nodig, mag je hiervoor een pijnstiller nemen op basis van paracetamol (bvb dafalgan of perdolan).
Neem best telefonisch contact op met de praktijk. Afhankelijk van de fase van je behandeling en de plaats van het losgekomen blokje/bandje, zal worden beslist of het nodig is om tussendoor langs te komen voor herstelling. Vaak kan het geen kwaad dit blokje even los te laten of zelf te verwijderen (door het elastiekje rondom het blokje zelf weg te halen). Als er rekkertjes worden gedragen of veertjes aanwezig zijn, is het altijd aangewezen contact op te nemen met de praktijk. In de tussentijd kan je het losgekomen blokje of de uitstekende draad met was bedekken.
Neem contact op met de praktijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Als de retentiedraad loskomt, bestaat de kans dat de tanden verschuiven. Indien je ook een uitneembare retentiebeugel hebt, blijf je die goed dragen. Als de draad volledig losgekomen is, houd je het draadje bij en neem je het mee naar je afspraak bij de orthodontist. Als er een nieuwe retentiedraad moet gemaakt en geplaatst worden, zal daar een kostprijs aan verbonden zijn.
Indien je op zaterdag, zon- of feestdagen een probleem hebt, kan je de orthodontist van wacht telefoneren op het nummer 070 22 20 88 en dit tussen 10.00 en 12.00u.
Neem gerust telefonisch contact met ons op en we spreken met je af wanneer je een nieuw zakje kan komen halen. De elastieken zijn steeds in voorraad.